Edwardian korsetti
Viktoriaanisesta korsetista erottuu Edwardian korsetti, jonka hienoa vyötäröä korostava S-viilto.
S-muotoiset korsetit (jotka tunnetaan myös nimellä suoralinjaiset korsetit tai ”terveyskorsetit”) keksittiin 1900-luvun alussa, edvardiaanisella aikakaudella, ja niitä popularisoivat Gibson-tytöt. S-muotoisen korsetin ajateltiin tuolloin olevan käyttäjälleen terveellisempi, koska se painoi vähemmän suoraan vatsan etuosaan.
Se myös edisti ylpeää ryhtiä, jossa lantio kallistui eteenpäin ja pakarat painuivat taaksepäin, kun taas hartiat ja rintakehä painuivat eteenpäin. Tämäntyyppisen korsetin todettiin kuitenkin myöhemmin pahentavan lannerangan lordoosia, ja se oli ajan mittaan vähemmän hyväksi selkärangalle kuin aiemmat
viktoriaaniset korsetit (jotka ylläpitävät neutraalimpaa asentoa).
Tänään pitkät suoralinjaiset korsetit ovat varsin suosittuja, mutta ne on yleensä modernisoitu yksinkertaisesti ”edvardiaanisen inspiroituneiksi”, eivätkä ne aiheuta kallistumista kuten perinteiset S-korsetit. Monet naiset, joilla on luonnollista lordoosia ja/tai hyllytystä, ovat kommentoineet minulle, että heistä tuntuu, että jäljitelty S-korsetti saattaisi sopia heidän vartalolleen paremmin.
Cosplayajille, historiallisille re-enactoreille ja historian harrastajille S-korsetti voi joskus olla tarpeen, jotta he saavat oikean siluetin ja perustan edvardiaanisten vaatteidensa alle – tässä siis ei-tyhjentävä luettelo korsettikaupoista, jotka pitävät varastossaan näitä edvardiaanisia kaunottaria.
1900-luvun ja 1910-luvun alun välisenä aikana ilmestyi suorarintakorsetti, joka tunnetaan myös nimellä joutsennokkakorsetti, S-korsetti tai terveyskorsetti. Sen nimi tulee korsetin etupuolen keskellä olevasta busc erittäin jäykästä ja suorasta etukappaleesta. Tämä korsetti pakotti vartalon eteenpäin ja sai lantion erottumaan taaksepäin. Suora etukorsetti oli lääketieteen kandidaatin Inez Gaches-Sarrauten suosikki.
korsetti suora etukorsetti oli lääketieteen kandidaatin Inez Gaches-Sarrauten suosikki. Tämän korsetin oletettiin olevan vähemmän haitallinen käyttäjän terveydelle kuin muiden korsettien, koska se painoi vähemmän vatsan alueelle. Vatsaa hyödyttävät edut kuitenkin korvattiin enemmän kuin hyvin selälle aiheutuneilla vaurioilla, jotka johtuivat korsetin käyttäjälle aiheuttamasta epäluonnollisesta asennosta.
Tässä vaiheessa rintakehä oli pienentynyt, ja korsetit tukivat rintoja paljon vähemmän. Vuoteen 1908 mennessä siluetti oli kehittynyt kohti korkeampaa vyötäröä ja luonnollisempaa muotoa. Ensimmäiset rintaliivimuodot otettiin käyttöön, ja vyötäröliivit korvasivat pian korsetin, jolla pyrittiin enemmänkin kaventamaan lantiota kuin vyötäröä.
Vuoden 1907 jälkeen vauhtivyötärö muuttui vähemmän korostuneeksi ja korsetit muuttuivat suoremmiksi. Vuoden 1907 korsetilla saavutetaan pitkä, hoikka siluetti. Korsetti alkaa hieman vyötärön yläpuolelta ja kulkee reittä pitkin. Korsetit varustettiin usein joustavilla korseteilla, joiden tarkoituksena oli lisätä käyttömukavuutta.