Viktoriaaninen korsetti: Suosituin vintage-korsetti

Viktoriaaninen korsetti

Viktoriaanisella aikakaudella naisten oli oltava naimisissa ja huolehdittava miehistään ja lapsistaan. Vaatetus oli olennainen osa viktoriaanista yhteiskuntaa. Yläluokan naisella oli palvelijoita, jotka tekivät kaikki kotityöt, kun taas alemman luokan naisten odotettiin tekevän työt. Korsetit, joissa oli tiukat nauhat, ja hyvin istuvat vaatteet merkitsivät, että nainen kuului yläluokkaan.

Vartalossa olevat pullistumat ja rullakot sen sijaan osoittivat, että nainen kuului alempaan luokkaan. Korsetteja oli monenlaisia. Kun viktoriaanisen ajan naiset uskaltautuivat miesvaltaisiin urheiluharrastuksiin, otettiin käyttöön erilaisia korsettityyppejä, jotka sopivat urheiluasuun. Vatsakorsetteja luotiin vauvaa odottaville naisille.

Viktoriaanisella aikakaudella, 1800-luvun puolivälissä ja lopulla, tiimalasivartalo oli muodissa, ja painotettiin ohuen vyötärön luomista. 1840- ja 1850-luvuilla tiukat nauhat tulivat suosituiksi. Korsetti erosi edeltäjistään monin tavoin. Korsetti ei enää pysähtynyt lantiolle, vaan leveni ja päättyi useita senttimetrejä vyötärön alapuolelle. Korsetissa oli liioitellut kaaret suppilomaisen muodon sijaan. Kierteiset teräspidikkeet myötäilivät vartalon muotoa. Vaikka monet korsetit ommeltiin edelleen käsin käyttäjän mittojen mukaan, myös halpojen massatuotettujen korsettien markkinat kukoistivat.

1900-luvun loppupuolella oltiin huolissaan kireästä nauhoituksesta. Jotkut lääkärit kannattivat teoriaa, jonka mukaan korsetti saattoi aiheuttaa terveysongelmia erityisesti raskauden aikana, ja naisia, jotka harrastivat tiukkaa nyöritystä, pidettiin muodin orjina.

Todellisuudessa tiukka korsetti oli mitä todennäköisimmin syy ruoansulatushäiriöihin ja ummetukseen, mutta harvoin syy lukuisiin kireään korsettiin tuohon aikaan liitettyihin vaivoihin, jotka vaihtelivat hysteriasta maksan vajaatoimintaan.

Tosin vastauksena tiukkojen nauhojen koettuihin vaaroihin, mutta myös naisten kasvavan kiinnostuksen vuoksi ulkoiluun, ”terveyskorsetit” tulivat suosituiksi 1800-luvun lopulla. Vuonna 1884 saksalainen lääkäri, tohtori Gustav Jaeger (1832-1917), kehitti terveyskorsetit, jotka oli valmistettu villasta, jota kuvailtiin pehmeäksi ja joustavaksi. Ne olivat myös kestäviä ja liikkeisiin reagoivia.

Tohtori Jaeger väitti, että villalla oli parantavia kykyjä ja että se paransi hänet kroonisista terveysongelmistaan: ylipainosta ja ruoansulatushäiriöistä. Toinen malli luotiin vuonna 1887, ihokorsetti, jossa oli nahkavuori. Sitä markkinoitiin naisille, jotka halusivat parempaa terveyttä ja elivät vilkkaita elämäntapoja.

Pysyvän korsetin haitat tuohon aikaan

-Asfyksia, koska kyvyttömyys hengittää kunnolla

-Infertiliteetti, joka johtui erittäin tiukoista korseteista. Jatkuvat keskenmenot ja elinikäinen lapsettomuus. Raskaana oleva nainen, joka käytti tällaista korsettia, oli vaarassa menettää lapsensa.

.

Yhdistääkseen vintage-tyylin, sinun on löydettävä aito vintage-mekko, jossa on viehättävä leikkaus, suora ja hieman väljä tyyli, kuten vintage-muodissa, löydät tämäntyyppisiä mekkoja Madame Vintage.

Korsettityylinen Edwardian

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *